HISTORIEN OM SALEMANNSÅPA!

Feb 15, 2022

For å kunne ta dere med inn i denne historien må jeg fortelle litt om hvem Tollev Salemann var. 

Bildet er malt av Erlend Grøstad og henger på Nutheim Gjestgiveri.


Historien forteller: 

“På Sønstebø i Tessungdalen budde det ein mann som heitte Tollev Sal. Han rydde ein stor del av Tessungdalen og vart ein mykje rik og aktanes mann. Han bygde ei stogu på ein flat voll nedanfor Sønstebø, og den stogo vart kalla Salstogo. Da Tollev vart gammal, bad han tessungdølane om dei ville - når han var død - leggje han i ei kiste og hengje ho opp i messinglenker i Salstogo. Gjorde dei det så skulle det gå dei vel”. 


Ei lita gruppe i Tessungdalen som kaller seg “Grautkjerringan”, ville gjerne få fram denne historien om Tollev. De satt opp dette teaterstykket, men ville og lage til ei historie rundt historien. De ville få gjestene til å oppleve ei annen tid og sette seg inn i en annen verden når de skulle få se stykket om Bondehelgenen Tollev Salemann. Gjestene ble tatt med på ei vandring hvor de så ulike tablåer av både ekte folk sine historier samt historier om eventyr og overtro. Det hele blei avslutta med et marked utafor låven der teaterstykket skulle foregå. Her var det utstillere som hadde kostymer tilbake til Tollev Salemann sin tid, og som solgte ting som en kunne få tak i da. 


Jeg blei spurt om jeg ville selge såpene mine, og da tenkte jeg at jeg ville lage ei såpe som kunne ha noe som kunne gå tilbake til de tider. Jeg ville ha med naturen, og bruke farger og ingredienser som de kunne ha brukt da. Derfor blei Salemannsåpa født. Der bruker jeg einerlåg, og som blir mørkebrunt i prosessen. Det svarte er kull, og som de godt kunne ha brukt. Einerlågen er godt for håret, det blir blankt og den skal og være bra for hodebunnen. Kull virker rensende. Jeg ville lage ei såpe for hele kroppen i tillegg til håret, slik at det er lettere å bruke og mindre produkter i dusjen.

Så der kom historien om Salemannsåpa, og også et lite blikk inn i helgenhistorien fra Telemark. Synes du dette hørtes interessant ut kan du lese mer her og her om Tollev Salemann. 


Trolig har einerlåg vært i bruk siden begynnelsen av 1000-tallet. I Norge har ingen planteart hatt så utstrakt bruk på så mange ulike områder. Einer hadde enda flere virkeområder før enn det vi veit om og bruker idag. Hadde du en einerkvist i lomma, så beskytta den mot trolldom. Den beskytta også mot underjordiske demoner. Hvis du plukka einer på en torsdag tre dager før fullmåne blei einerbæra magiske. Plukka du bær den første onsdag etter nymåne, så kommer du til å gjøre en god handel. På det litt mer praktiske planet vil det å ha einerlåg i vaskevannet gi en frisk duft, og det vil virke desinfiserende og rensende.